حتما می دانید که رنگ ها بر روح و روان انسان اثر مستقیم دارند و باعث می شوند این تاثیر در رفتار انسان نمود پیدا کند. رنگ ها معانی و مفاهیم منحصر به خود را دارند اما با این وجود، با توجه به شخصیت و نگرش هر انسان تاثیرات متفاوتی براشخاص می گذارند. مثلا یک رنگ ممکن است اشتهای شخصی را زیاد کند و رنگ دیگر برعکس اشتهای شخص را کور کند، یک رنگ ممکن است خواب آرامی برای شخصی ایجاد کند و یک رنگ خواب را از چشم او بگیرد و اثرات متعدد دیگری که نتایج آن را در رفتار انسان می توان مشاهده کرد.
به عنوان مثال رنگ های گرم مانند قرمز، نارنجی، صورتی و زرد طیف گسترده ای از رفتار های هیجانی انسان از اشتیاق، صمیمیت و گرمی گرفته تا خشم و عصبانیت را در بر می گیرد، اما رنگ های سرد مانند آبی، سبز و مانند این ها از حس آرامش تا حس سردی و غمگین بودن را به ذهن فرد منتقل می کند. پس در انتخاب رنگ برای سوژه مورد نظر باید دقت کافی و لازم را داشته باشید. برای درک بهتر تاثیر رنگ ها بر افراد می توانید از روانشناسی رنگ ها استفاده کنید. انتخاب رنگ در طراحی وب سایت نیز از این قاعده مستثنی نیست.
تاثیر رنگ ها برعملکرد انسان
روانشناسان معتقدند که رنگ ها تأثیر مستقیمی بر نحوه درک ما از موقعیت دارد. عده ای اعتقاد دارند که ذهن ما ذاتا احساسات هر رنگ را دریافت می کند اما برخی دیگر معتقدند که این مسئله اکتسابی است. در ادامه به بیان چند مورد از اثرات رنگ برانسان اشاره خواهیم داشت.
- رنگ ها قدرت یادگیری را افزایش می دهند و باعث می شوند اطلاعات و ورودی ها مدت زمان بیشتری در ذهن انسان بمانند، زیرا سهم زیادی از یادگیری توسط قوه بینایی انجام می شود و رنگ ها باعث تحریک قوه بینایی افراد می شود.
- رنگ ها بر خلاقیت انسان اثر مثبت می گذارند. رنگ ها ابتکار را در انسان افزایش می دهند و موجب می شوند ایده ها و طرح های جدیدی به ذهن خطور کند.
- رنگ ها بر تغذیه انسان نیز اثرگذارهستند،رنگ های گرم باعث اشتها در افراد می شود و رنگ های خنثی و سرد تأثیر عکس بر اشتها افراد دارد.
تاثیر رنگ در طراحی وب سایت
همانطور که گفتیم رنگ ها اثراتی را بر روح و روان انسان می گذارند اما میزان این تاثیر در انسان های مختلف، متفاوت است. برخی خیلی تحت تاثیر رنگ قرار می گیرند و عده ای نیز تاثیر اندکی از رنگ ها می گیرند.
انتخاب رنگ در طراحی وب سایت نیز قطعا اثرات خاص خود را دارد، اما تاثیر آن در حد معجزه نخواهد بود که مثلا فرد را مجبور به خرید کردن کند. ذهن انسان فرآیندی پیچیده دارد و رنگ ها به صورت مستقیم رو منطق و ذهن افراد تأثیرنمی گذارند، بلکه با اثر بر روح و روان شخص اون را غیر مستقیم به سمت هدف شما هدایت می کند.
مثلا کاربری که در لحظه اول که وارد وب سایت شما می شود، رنگ ها خیلی سریع به چشم او نمایان می شوند و اگر اثر مثبتی بر نگاه او بگذارد کاربر به ادامه مطالعه وب سایت شما ترغیب خواهد شد. رنگ ها بر جذابیت وب سایت شما و محتوای آن اثر گذار هستند و در ذهن مخاطب ماندگار خواهند شد.
موارد قابل توجه در انتخاب رنگ طراحی وب سایت
برای انتخاب رنگ در طراحی وب سایت، ابتدا باید دقت داشته باشید که هدف و شعار اصلی وب سایت شما چیست؟ قصد دارید چه چیزی را به مخاطب نشان دهید؟ می خواهید کدام احساسات را در مخاطب برانگیخته کنید؟ اگر وب سایت شما مربوط به فروش محصولات است به محصولی که قصد فروش آن را دارید دقت کنید، مثلا اگر محصول شما ارگانیک و طبیعی است از طیف رنگ های سبز استفاده کنید، اگر محصولات پزشکی است از رنگ آبی و سفید استفاده کنید.
در انتخاب رنگ در طراحی وب سایت علاوه بر طیف کاری خود باید به مخاطبان نیز توجه داشته باشید، مثلا اگر مخاطبان شما دختران نوجوان هستند رنگ صورتی و بنفش را می توانید به کار ببرید اما رنگ های قرمز و قهوه ای و آبی برای مردان مناسب تر هستند.
اگر کسب و کار شما لوگو دارد، از رنگ هایی که درطراحی لوگو استفاده شده، در طراحی وب سایت نیز استفاده کنید در این صورت هر گاه کاربر وب سایت شما را ببیند و آن رنگ ها را مشاهده کند ناخودآگاه به یاد لوگوی شما خواهد افتاد.
هارمونی و هماهنگی رنگ ها در طراحی وب سایت
رنگ هایی که در طراحی وب سایت خود استفاده می کنید باید با یکدیگر هارمونی داشته باشند. در انتخاب رنگ ها در طراحی سایت روش های مختلفی وجود دارد:
۱- Analogous
در این روش، طبق چرخه رنگ، از یک رنگ اصلی (زرد، آبی، قرمز) و دو رنگ کناری آن استفاده می شود. در این روش رنگ ها تضاد کمتری با یکدیگر خواهند داشت و طرح شما نرم و روان خواهد شد.
۲- Monochromatic
مطابق این روش باید یک رنگ پایه انتخاب کنید و رنگ های دیگر با کمک tint و saturation مختلف همان رنگ انتخاب خواهد شد. این روش ظاهر وب سایت شما را بسیار حرفه ای و مرتب نمایش می دهد.
۳- Triadic
اگر می خواهید رنگ های وب سایت شما کنتراست بالایی داشته باشند و تن رنگ ها تغییری نکند از این روش استفاده کنید. در این روش، مطابق با چرخه رنگ، رنگ ها طبق شکل مثلث انتخاب می شوند مثلا سبز، نارنجی و بنفش رأس های یک مثلث را شکل می دهند.
۴- Complementary
طبق این روش که ترکیب رنگ های مکمل نام دارد، رنگ هایی که کاملا رو به روی یکدیگر در چرخه رنگ قرار دارند انتخاب می شوند و برای برجسته کردن عناصر اصلی وب سایت شما دارای اهمیت است.
۵- Split Complementary
این طرح نیز از سه رنگ تشکیل می شود یک رنگ اصلی و دو رنگ کناری رنگ مکمل آن. تضاد رنگ ها در این روش کمتر است و ترکیبی ملایم تر نسبت به روش قبلی ایجاد می کند.
انتخاب رنگ مناسب برای طراحی وب سایت
اکنون که ترکیب رنگ ها و هارمونی آن ها را بیان کردیم، بهتر است به انتخاب رنگ های مناسب برای طراحی وب سایت شما بپردازیم. درست است که انتخاب رنگ ها اصول و روش هایی دارد اما هیچ وقت خلاقیت را نباید نادیده بگیریم.
سعی کنید از تعداد رنگ های زیادی استفاده نکنید چون ممکن است باعث نارضایتی کاربران شما شود و چشمان آن ها را خسته کند. قسمت هایی که در وب سایت شما گهگاهی تکرار می شوند را به یک رنگ طراحی کنید، مثلا اگر پایین هر محصولی دکمه افزودن به سبد خرید دارید بهتر است این قسمت در تمامی وب سایت شما به یک رنگ باشد.
از هر روشی که برای انتخاب رنگ و ترکیب آن ها استفاده می کنید باید به سلیقه و نگاه مخاطب توجه داشته باشید، یعنی ممکن است رنگ هایی به نظر شما جالب نباشد اما در نگاه کاربر زیبا باشد پس طبق اصول و قواعد مربوط به رنگ ها پیش بروید حتما موفق خواهید شد.
نکات تکمیلی در انتخاب رنگ در طراحی وب سایت
- اگر وب سایت شما مربوط به خانم ها است می توانید از رنگ های صورتی، آبی و سبز استفاده کنید. مردان نیز به رنگ های آبی و سبز علاقه دارند. رنگ آبی نماد صلح و وفا داری است و به مخاطب حس آرامش و اعتماد می دهد.
- رنگ زرد شادی و نشاط را به بیننده القا می کند اما در دنیا به عنوان اخطار استفاده می شود پس سعی کنید خیلی از این رنگ استفاده نکنید.
- همانطور که گفتیم رنگ سبز نماد طبیعت، محیط زیست و هر آنچه که مربوط به محیط زیست است، می باشد.
- رنگ نارنجی برای ایجاد هیجان و انگیزش در بیننده مناسب است و به فرد القا می کند که به فعالیت بدنی بپردازد.
- رنگ سفید نماد پاکی، خلوص، صلح و معنویت است در ترکیب رنگ های خود حتما از این رنگ استفاده کنید.
پاسخگوی سوالات شما هستیم
سوالات شما از طریق کارشناسان ما پاسخ داده خواهد شد.